Nyheter

Sust i nya lokaler
Den 6 mars inviger vi våra nya lokaler på Barnhusgatan 3 med öppet hus kl 16-19 (men man måste anmäla sig) och hälsar vår nya vd, Ola Alterå, varmt välkommen.

Hållbarhetsdagarna 2014
28-29 januari 2014 är det åter dags för Hållbarhetsdagarna på Teaterskeppet vid Skeppsbron. Se vår hemsida för mer information.

Lördagen den 19 september 2009 kl 10.00 disputerar Jonas Kuschel på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Vehicle Services. Tomas Hellström, Lunds Universitet, är opponent.

Almedalen
Under Almedalsveckan 28/6-4/7 2009 är Sust med medlemsföretag i Visby med Teaterskeppet och ger seminarier och är värd för seminarier och politiska debatter. Se vår hemsida för information och program senare i vår.

Energitinget
Tisdagen den 11 mars 2009 är det seminarium på Energitinget i Älvsjömässan på temat “Från goda idéer till hållbara succéer”. Vi berättar om forskningsprogrammet “Energi, IT och Design” och om “Sustainable Innovation”. Läs mer på Energitinget.

Sust
Måndagen den 1 september 2008 går pressreleasen ut om bildandent av Sustainable Innovation AB och sedan en vecka tillbaka har vi ett rum i Amiralitetshuset på Skeppsholmen. Sustainable Innovation är en inkubator, en projektplats, en mötesplats för energieffektivisering i vardagslivet. Tillsammans med Energimyndigheten har Vattenfall, Fortum, Riksbyggen, Telenor, Logica, Sjätte AP-fonden, Fagerhult, YIT, JM, Scania, Göteborg Energi och ÅF gått samman i en kraftsamling för utveckling av produkter, tjänster och nya företag i en bransch av avgörande betydelse på 2000-talet.

Onsdagen den 12 mars 2008, kunde näringsminister Maud Olofsson, på Energitinget på Älvsjömässan, berätta om ett nytt initativ som vuxit fram i diskussioner mellan Energimyndigheten, forskare och energibolag som Fortum och Vattenfall, ett nationellt centrum för energieffektivisering i vardagen, med fokus på utveckling av innovativa tekniklösningar.

Onsdagen den 20 februari 2008 kl 14.00 disputerar Nicklas Lundblad på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Law in a Noise Society. Carl Jeding, Näringsdepartementet, är opponent.

Viktoria 10 år
Onsdagen den 5 december 2007 firar Viktoriainstitutet 10-årsjubileum. Institutets officiella invigning ägde rum den 3 september 1997. Grattis till 10-åringen!

Utsikt 2007
Onsdagen den 7 februari 2007, kl 14.00, är det dags för den årliga konferensen om tillämpad IT-forskning, i Folkets Hus, Stockholm. SITI-konferensen har bytt namn, men är i övrigt sig ganska lik. Välkommen till en spännande eftermiddag och en trevlig kväll. Program och anmälan hittar du här.

Onsdagen den 7 juni 2006 presenterade regeringens IT-politiska strategigrupp sin framtidsbild, Sverige 2020, på ett frukostseminarium i samarbete med Computer Sweden. Seminariet finns under CS TV på Computer Swedens website. Framtidsbilden kommer också att presenteras på Stockholm ICT Week, måndagen den 18 september i Kista.

Fredagen den 17 mars 2006 kl 13.00 disputerar Mattias Östergren på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Traffic Encounters. Matthew Chalmers, Glasgow, Skottland, är opponent.

Fredagen den 10 mars 2006 kl 13.00 försvarar Tobias Skog på IT-universitetet i Göteborg sin lic-avhandling med titeln Ambient Information Visualization. Daniel Fällman, Umeå universitet, är opponent.

Årets SITI-konferens 2006
Torsdagen den 2 februari, kl 13.00, är det dags för den årliga SITI-konferensen, i Folkets Hus, Stockholm. Gör redan nu en anteckning i din kalender och ställ in dig på en spännande eftermiddag/kväll med föredrag, mingel och nya forskningsresultat.

Fredagen den 18 november 2005 kl 15.00 disputerar Johan Lundin på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Talking about Work. Gerhard Fischer, Colorado, USA, är opponent.

Fredagen den 30 september 2005 kl 14.00 disputerar Johan Sanneblad på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Mobile Platforms. Gerd Kortuem, Lancaster, England, är opponent.

Fredagen den 23 september 2005 kl 14.00 disputerar Mattias Esbjörnsson på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Enhanced Social Interaction in Traffic. Mark Perry, Brunel, England, är opponent.

Årets SITI-konferens 2005
Torsdagen den 16 juni, kl 13.00, slår vi upp portarna till Konserthuset i Stockholm, vid Hötorget, för en storartad manifestation av tillämpad IT-forskning i Sverige. Konferensen är i år ett samarbete med Stiftelsen för Strategisk Forskning, KK-stiftelsen, och Regeringens IT-politiska strategigrupp. IT-minister Ulrica Messing inleder konferensen. Här finner du detaljerat program och anmälan.

Tisdagen den 16 november 2004 kl 14.00 disputerar Antonio Cordella i informatik på en avhandling med titeln Information Infrastructures in Action. Knut Rolland, Trondheim, är opponent.

Årets SITI-konferens 2004
Torsdagen den 17 juni, kl 13.00, slår vi upp portarna till Konserthuset i Stockholm, vid Hötorget, för en storartad manifestation av tillämpad IT-forskning i Sverige. Konferensen är i år ett samarbete med Stiftelsen för Strategisk Forskning, KK-stiftelsen och Interaktiva Institutet. Här finner du detaljerat program och anmälan.

Torsdagen den 10 juni kl 14.00 disputerar Emmanuel Frécon på IT-universitetet i Göteborg på en avhandling med titeln Dive on the Internet. Detta blir den första disputationen på IT-universitetet. Opponent är professor Mel Slater från University College, London.

Fredagen den 13 juni 2003 kl 14.00 disputerar Alexandra Weilenmann på en avhandling med titeln Doing Mobility. Richard Harper, England, är opponent.

Äntligen!
Med mycket “övertidsarbete” har jag äntligen lyckats få färdig en bok som rätt väl sammanfattar mina tankar om IT-revolutionen och det nya samhälle som växer fram. Den heter Makten över framtiden och publiceras på Liber den 12 juni. Den ingår i deras bokklubb “Bättre ledarskap”.

Fredagen den 9 maj 2003 kl 14.00 disputerar Per Dahlberg på en avhandling med titeln Local Mobility. Ola Henfridsson, Viktoriainstitutet, är opponent.

Fredagen den 11 april 2003 kl 15.30 disputerade Kai Simon på en avhandling med titeln BPR in the Pharmaceutical Industry. Elgar Fleisch från Sankt Gallen, Schweiz var opponent.

Dags igen för SITIs årliga vinterkonferens — Mobilitet 2003
Torsdagen den 6 februari 2003 försöker vi upprepa succén från förra året med en konferens där SITI-forskarna visar sina resultat för näringsliv, offentlig förvaltning och andra forskare. Som förra året äger konferensen rum på City Conference Center i Stockholm (Norra Bantorget), börjar kl 14 och avslutas med en festmåltid. Inga avgifter. Här finner du program och anmälan. Men skynda, skynda. Begränsat antal platser.

Onsdagen den 22 januari pratade jag på ett spännande seminarium om framtidens mediamix anordnat av Dagens Nyheter i IVAs lokaler. Här finns dokumentation. Dagen därpå fick jag en son till. Så nu är de tre.

Onsdagen den 9 oktober 2002 hade jag nöjet att moderera Stockholm Challenge Global Forum Conference. Nu finns dokumentation och en film från konferensen med bl a Leif Edvinsson och en diskussion om öppen källkod.

Lördagen den 15 juni 2002 kl 14 disputerar Rikard Lindgren på en avhandling med titeln Comptence Systems. Ulrike Schultze från Dallas, Texas är opponent.

Tisdagen den 16 april 2002 utnämndes Jan Ljungberg till docent i informatik vid Göteborgs universitet. Vi gratulerar Janne.

Fredagen den 22 mars 2002 kl 14 disputerar Pouya Pourkomeylian på en avhandling med titeln Software Practice Improvement. Jouni Similä från Oulu, Finland är opponent.

Fredagen den 10 mars 2002 kl 14 disputerar Dick Stenmark på en avhandling med titeln Designing the New Intranet. Brian Fitzgerald från Cork, Irland är opponent.

Torsdagen den 7 februari 2002 försöker SITI upprepa succén från förra året med en konferens där SITI-forskarna visar sina resultat för ett intresserat näringsliv, offentlig förvaltning och andra forskare. I år äger konferensen rum på City Conference Center i Stockholm (Norra Bantorget), börjar kl 15 och avslutas med en festmåltid. Inga avgifter. Programmet finns på SITIs website. Anmäl dig där eller här (begränsat antal platser): och sprid gärna informationen vidare.

Torsdagen den 6 september 2001 invigs äntligen IT-universitetet i Göteborg. Inbjudan och program finns på IT-universitetet.

Fredagen den 15 juni 2001 kl. 10.30-12.30 — Seminarium om IT i vardagslivet
Torget, Viktoriainstitutet, Viktoriagatan 13, Göteborg
Vi bjuder in till en spännande diskussion om hur IT kommer att påverka vårt vardagsliv i framtiden! Fyra internationella forskare presenterar aktuell forskning för en diskussion kring frågor om interaktionsdesign, nya IT-tillämpningar, människa-dator gränssnitt, mobilitet, virtuella världar och andra aspeketer på hur vi kommer att leva med framtidens teknik.
För mer information, kontakta Lars Erik Holmquist, leh@interactiveinstitute.se

Torsdagen den 14 juni 2001 kl 14 disputerar Johan Redström på en avhandling med titeln Designing Everyday Computational Things. Bill Gaver från London är opponent.

Fredagen den 23 mars 2001 anordnar Svenska IT-institutet och Gemenskapen för elektroniska affärer ett seminarium om elektronisk handel på Interaktiva institutet, Linnégatan 89C, Stockholm. Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan och program hos Gemenskapen för elektroniska affärer.

Tisdagen den 7 februari 2001 kl 14-20 presenterar Svenska IT-institutet sin forskning på Moderna Muséet i Stockholm. De fyra forskningsprogrammen — Internet3, Mobil informatik, eSociety och IT i energi — kommer alla att visa spännande resultat. Inbjudan kommer i december, men boka gärna dagen nu.

Eftermiddagen den 29 november 2000 arrangerar Viktoria ett spännande seminarium i Göteborg i samarbete med Teknisk framsyn. Du kan anmäla dig till seminariet på Viktorias hemsida. Intresset har varit överväldigande och seminariet kommer därför att äga rum på biografen Palladium.

Staffan Björk disputerade tisdagen den 17 oktober 2000 kl 14 här på Viktoriagatan 13, på en avhandling med titeln Flip Zooming. Robert Spence från London var opponent. Vi gratulerar doktor Björk.

Henrik Fagrell disputerade lördagen den 14 oktober 2000 kl 14 här på Viktoriagatan 13, på en avhandling med titeln Mobile Knowledge. Pål Sørgaard från Oslo var opponent. Vi gratulerar doktor Fagrell.