En röd liten stuga?

Skanska krönika, september 1999

Herregud vad mycket det har byggts i Sverige på 1900-talet!

Det mesta beror på den tekniska utvecklingen. Maskinerna tömde landsbygden på folk och gav bönderna jobb i de nybyggda fabrikerna i städerna. Arbetarna behövde bostäder och vägar så att de kunde köra bil till jobbet på morgonen och hem igen på kvällen.

Vid 60-talets början trodde vi att så skulle det fortsätta. Stålverk 80 i Luleå skulle ge en miljon människor i Norrbotten försörjning. Bohuslän skulle bli ett Ruhr-område för petrokemisk industri. “Asfalt hela vägen från Göteborg till Strömstad” som Kjell Olof Feldt uttryckte det.

Men den tekniska utvecklingen tog en annan vändning och byggandet av fabriker stannade av. Det började mycket oskyldigt med en elektronisk räknemaskin. Konstruerad under andra världskriget för att ersätta kvinnor, s k “computers”, som på räknesnurror räknade fram ballistiska tabeller, visade sig datorn kunna användas till mycket.

Datortekniken snabbade på automatiseringen och tömde fabrikerna på folk. Samtidigt skapade den arbete på kontoret. Persondatorer, laserskrivare, och kopiatorer förvandlade på 70- och 80-talet svenskarna till dokumenthanterare. Och det byggdes kontor som aldrig förr.

På 90-talet fick media syn på datorerna och det blev IT-revolution. IT är Internet och mobiltelefoner. Vi surfar och snackar. Och dokumenten hinner inte med. Om du har en mobiltelefon behöver du inget kontor. Du är alltid tillgänglig, och när mobilen ger dig tillgång till Internet har du allt du behöver för att kunna jobba – var du än befinner dig.

IT förändrar vårt behov av lokaler, men exakt hur är just nu osäkert. Med bredband in i bostaden kan vi få allt bättre möjligheter till arbete, handel, utbildning, underhållning och vård på nätet. Vi kan bli ett folk av hemmasittare som aldrig lämnar vår alltmera välutrustade lilla röda stuga. Med mobiltelefonen kan vi i stället bli nomader med krav på ett mer varierat och utbyggt transportsystem.

Hittills har användningen av IT ökat resandet. När vi träffats på nätet vill vi träffas fysiskt. IT-samhället behöver mötesplatser och innebär ett ständigt, men oregelbundet resande. Och när IT binder samman världens länder då växer städerna och det byggs flygplatser som aldrig förr.

Det är tekniken som styr våra liv. Det är inte vi utan bilen som bestämt hur den moderna staden skall se ut. Idag är det IT som bestämmer, och IT utvecklas fort och överraskande. Om jag vore byggare skulle jag hålla ett vakande öga på IT-utvecklingen.

Bo Dahlbom adb.gu.se
professor i informatik vid Handelshögskolan i Göteborg
forskningsledare vid Viktoriainstitutet