Är du Wap, eller?
Roaming, februari 2000
Arbetsgruppen för wap beskriver idén med protokollet: bygga vidare på gällande standards, fungera oberoende av plattform och på olika sorters terminaler, vara allmänt kompatibel och bidra till utveckling av marknaden. Det låter som en platsannons. Är du wap?
På stenåldern var vi inte wap, men vi levde vi ett rätt gott liv, åtminstone i mina hemtrakter på västkusten. Klimatet var så bra att vi varken behövde hus eller kläder. Mat fanns det gott om. Vi jobbade ca 4 timmar i veckan och den mesta tiden låg vi utsträckta på Bohusläns släta klipphällar i strandkanten och knackade erotiska figurer i stenen.
Men så blev det kallare. Huttrande jagades vi upp från klippan för att söka något att värma oss med. Vi måste arbeta mera och vi började utveckla teknik att användas i arbetet.
Sedan dess drömmer vi om att återvända till paradiset och med teknikens hjälp har vi nästan kommit dit. Idag skulle vi kunna leva ett rätt gott liv utan att arbeta särskilt mycket. Men under tiden har vi förändrats. Vi skulle inte stå ut med sysslolösheten på de där berghällarna.
Tekniken har gett oss nya mål och uppgifter i livet. Med verktygen blev vi jägare och bönder. Med maskinerna blev vi upptäcksresande, bergsbestigare, forskare, rymdfarare, innovatörer och företagsbyggare.
Tekniken formar våra liv. Vi sitter på bussen, slumrar framför teven, drar runt på dammsugaren, läser mail, pratar i mobilen, lyssnar av röstbrevlådan. Ny teknik ger oss nya arbetsuppgifter, nya nöjen, nya inlärningsuppgifter och nya uppfattningar om vad som är viktigt och värdefullt i livet. Omärkligt glider vi över från en sysselsättning till en annan.
Tekniken ger oss nya utmaningar. Vi vill utveckla den och vi vill använda den för att nå högre, längre. Vi tävlar med den. Men vart är det vi är på väg? Vad är det vi letar efter? Tävlar om? Så länge vi inte tvivlar på att vi har det bättre än de hade det på de där klipporna i värmen, så behöver vi inte svara på de frågorna.
70 % av de vuxna svenskarna följer utvecklingen på IT-marknaden med spänning och undrar om de skall sälja Cell eller vänta några dagar till. Finansmarknaden blir en allt viktigare inkomstkälla. Ungdomarna drömmer om att starta eget och bli miljardärer. Eller kanske skall de i stället göra klippet på aktiemarknaden.
Först använde vi maskiner till att befria oss från arbete. Sedan använde vi dem för att tillverka leksaker. Först använde vi IT till att automatisera arbete. Nu skall vi konsumera IT: sex and drugs and rock’n’roll, spel och pengar, kultur och nöjen, kropp, idrott, mat och dryck, barn och familj, turism och resande, utbildning och lärande, sjuk- och friskvård.
IT utmanar oss att utveckla allt smartare mobila e-tjänster för konsumtion, allt snabbare applikationer på allt snabbare plattformar. Möjligheterna verkar obegränsade. Och så höjer vi tempot i livet. Det gäller att vara snabb, vass och wap. Det tar kanske ett tag innan vi vänjer oss, men snart kommer vi inte att kunna leva utan ett ständigt utbud av e-tjänster, överallt, alltid.
Och jag springer allt fortare. Allt fler möten. Telefonerna ringer hela tiden (jag har flera stycken). Idel svarta prickar i Eudora. I några korta ögonblick av tvivel känns det som jag drunknar, men så lyfter jag huvudet och skrattar. Vilket överflöd. Vilken himla tur att man lever nu och inte på stenåldern. Och nu är det verkligen bråttom.
Bo Dahlbom siti.se
chef för Svenska IT-institutet
professor i informatik