Det goda livet

Roaming, februari 1999

Två vintrar nu har jag flytt mörkret och kylan. I fjol var jag fem veckor på Rivieran och nu har jag just kommit hem från en månad under palmerna i Goa. Jag tar jobbet med mig såklart. Med mobiltelefon och Internet kan jag göra allt som en professor måste.

Sverige är ett fantastiskt land, men vintern är för lång. Vi skulle få ett bättre liv om vi kunde fly ibland. Men då måste vi göra som Thoreau föreslog i Skogsliv vid Walden, vi måste befria oss från byggnaderna.

När bönderna flyttar in till stan får de en bostad, en plats i fabriken, och en sommarstuga på landet. Barnen får ett rum hemma, ett klassrum i skolan och en plats på fritids. På dagen står bostäderna tomma. På natten är kontoren och skolorna övergivna.

När människor nu tar sin telefon och lämnar skrivbordet, när utbildning och vård flyttar ut på nätet och blir mobilt uppsökande, då reduceras radikalt behovet av lokaler. Vi blir nomader och kan äntligen göra något åt vårt hemska klimat. På 1900-talet investerade vi i lokaler. På 2000-talet lägger vi pengarna på resor. Och herregud vad vi kan resa för alla lokalkostnaderna!

Det finns folk som är duktiga på heminredning. Somliga är bra på att designa sitt yttre. I jämförelse är våra liv tämligen oövertänkta hafsverk. För att inte tala om våra samhällen. Det är inte vi utan bilen som bestämt hur den moderna staden skall se ut.

Nu står vi mitt i en samhällsrevolution och har chansen att designa ett nytt samhälle. IT-revolutionen verkar erbjuda två huvudalternativ. Med utgångspunkt i skrivbordsarbete och tevetittande kan vi utveckla allt bättre möjligheter till arbete, handel, utbildning, underhållning och vård på nätet. Vi kan tillbringa alltmera tid i de virtuella världar som nätet erbjuder. Vi blir ett folk av stillasittande tevetittare som lever hela livet hemma.

Med hjälp av mobiltelefonen kan vi i stället utveckla allt bättre möjligheter till mobilt arbete, till utbildning, vård och underhållning för människor i rörelse. Vi kan satsa på teknik för resande och utveckla allt bättre transportsystem. Den mobila lösningen kan motiveras med ett intresse för fysiska möten människor emellan.

I en lite annorlunda variant är det den fysiska världen som är intressant. Vi vill röra på oss, men inte bara för att träffa människor utan för att besöka olika platser, uppleva naturen, ett annat klimat. Då kommer vi att datorisera världen för att göra den mer spännande, informativ och användarvänlig.

Vilket alternativ skall vi välja? Vilket har regeringen valt? Kan vi få rösta om detta? Min idé om det goda livet är klassisk. Jag är, som Aristoteles, ett zoon politicon, ett socialt djur. Jag vill ha levande människor omkring mig. Och min själ blir sjuk om inte kroppen får sitt. Det är därför jag åker till Goa.

Jag ser framför mig Sverige om 50 år. Det är början av januari och landet är nästan helt tomt. Det är mörkt. Endast några Securitas-vakter drar omkring och ser till att allt står väl till. Alla vi andra är någonstans närmare ekvatorn och njuter av värmen i arbetet medan vi väntar på att den svenska våren skall locka oss och bofinkarna norrut igen.

Bo Dahlbom adb.gu.se
professor i informatik vid Handelshögskolan i Göteborg
forskningschef vid Viktoriainstitutet