En fantastisk resa

Nu sprids ödesstämning i landet, företagen varslar, människor håller i plånboken, finansministern talar om vargavinter och media har svarta rubriker. För de som förlorar jobbet är stämningen befogad, men för de allra flesta finns ingen anledning till oro.

Ekonomin blir alltmera självuppfyllande. Framtidstro skapar tillväxt, framtidsoro leder till recession. Media förstärker och snabbar på både uppgång och nedgång. De söker braskande rubriker. Men varför finansministern vill bidra till krisen, det kan man undra.

Framtidstron blir gärna överdriven. Vi får bubblor som sedan faller ihop. Men aldrig har framtidsutsikterna varit så goda. Den ekonomiska utvecklingen omfattar snart hela världen. Klimathotet skapar en fantastisk tillväxtmarknad. Pågående genombrott i medicin och genteknik likaså. Internet bidrar till ökad effektivisering och innovationstakt.

Teknik och marknad är ett fantastiskt framgångsrecept. Tillsammans har de på 200 år lyft oss ur slit och elände, till ett liv i lyx och överflöd. Ändå är det just tekniken och marknaden som ifrågasätts i den s. k. kulturelitens samhällskritik.

Nu avlägger hälften av svenskarna högskoleexamen. För två hundra år sedan fanns ingen skola alls för vanligt folk. Nu utforskare vi materiens innersta, livets byggstenar, människans gryning, universums oändlighet. Sånt som vi inte hade en aning om för 100 år sedan. Idag konsumerar vi 50 gånger så mycket som för 200 år sedan. Nu är cancern en sjukdom bland andra och de allra flesta fall kan vi bota. För 200 år sedan var barnadödligheten hög, de som överlevde blev tidigt vuxna och märkta av hårt arbete, dålig kost, och dåliga tänder. Nu behåller vi vårt barnasinne livet ut.

Alla dessa tillväxtområden hänger ihop och stöttar varandra. Med tiden har vi lärt oss välja det nyttiga framför det ytliga, det goda framför det destruktiva, och världen blir för varje år fredligare, klokare, mänskligare.

Ändå tär vår konsumtion på jordens resurser. Somliga säger att de snart tar slut. Nog vore det väl smart om vi höll igen lite? Meningen med livet är väl inte tillväxt? Borde vi inte stanna upp och försöka leva lite lugnare, lite mera klimatsmart?

Försiktigt, sa min körlärare, inte så fort när du ska byta fil. Men ingenting är så farligt som att köra långsammare än de andra. Skall du byta fil gör du bäst i att öka farten – då får du handlingsutrymme. Om vi vill förändra samhället skall vi inte sänka farten utan tvärtom öka den.

Mänskligheten har just inlett en fantastisk resa. Framtiden är en otrolig plats. Hur spännande är inte den resan. Det enda vi borde beklaga är att vi inte får vara med hela vägen.

Bo Dahlbom
Sustainable Innovation