Dags att sätta igång

BlickPunkt, VVS-företagens tidning, december 2011

Har du sett Al Gores nya bok? Nej, jag trodde väl inte det. Det verkar inte finnas något intresse för Our Choice. Den kom som app i början av sommaren och finns att ladda ned till telefon eller läsplatta och kostar bara 38 kronor. Som app är den såklart interaktiv och både informativ och underhållande.

Man tycker att många borde vara nyfikna på den första interaktiva boken. Men det är väl ingen som vet att den finns. Our Choice har inte blivit någon snackis på Facebook och det är lätt att förstå varför.

Den handlar om klimathotet och vad vi måste göra nu för att inte världen ska gå under sen. Det var en spännande fråga för fyra år sen, men inte har vi tid med global uppvärmning när media skrämmer oss med skuldkriser, lågkonjunktur, åldrande befolkning och brister i välfärden.

Frågan om klimathotet är bara en bland många som vi lämnar över till våra politiker. Vi hoppas att de så småningom ska samla sig till nya Kyoto-avtal, medan vi ägnar oss åt våra privata bekymmer.

Men vi behöver inte vänta på att våra politiker ska agera. Och vi behöver inte agera politiskt för att vara med och påverka planetens framtid. Vi kan göra det i vår vardag, varje dag.

Vi kan börja med energieffektivisering hemma, i vårt bostadsområde, på kontoret, i vårt resande. Om vi alla blir lite mer förnuftiga i vår dagliga energianvändning kan vi reducera Sveriges energianvändning med 20 procent. Det är EU:s mål fram till 2020 och vi kan faktiskt fixa det själva.

Det blir roligare och mer effektivt om vi gör det tillsammans. I boendeföreningar, bostadsrättsföreningar, skolor och företag kan vi ta initiativ och sätta igång. Ja, varför inte i branschföreningar?

Och när vi väl börjat engagera oss i framtiden kan vi fortsätta. Efter energieffektivisering följer lokal energiproduktion och mer utvecklad återvinning. Vi använder kraften i de lokala gemenskaperna och projekten gör gemenskapen starkare.

Även om vi inte har hela lösningen på den globala uppvärmningen, så är vi med i matchen. Vi överlåter inte samhällsutvecklingen till politikerna medan vi tittar på teve och läser deckare.

Energieffektivisering kan verka trist och tråkigt, men hur kan det vara tråkigt att vara med och rädda planeten? Av barn begär vi inte att de tar del i samhällets utveckling, men som vuxna måste vi engagera oss i framtiden.

Bo Dahlbom
Sustainable Innovation
www.sust.se