AI förändrar allt?

Jag tycker att det är roligt med artificiell intelligens. AI blir lika stort som internet, säger de i Silicon Valley. AI förändrar allt. Det kommer bara att finnas två sorters företag i slutet av det här decenniet, säger Peter Diamandis i sin blogg, de som använder AI i allt de gör och de som har gått i konkurs. Diamandis överdriver kanske och definitivt gör han det när han oroar sig för att AI kommer att ta jobben ifrån oss. Det är nog tvärtom. Det blir bara mer att göra med AI.

På nätet finns mängder av spännande föredrag och diskussioner om artificiell intelligens. Andrej Karpathy (Open AI, tidigare Tesla) visar, i ett mästerligt föredrag, mycket pedagogiskt, hur de stora språkmodellerna fungerar och hur de använder verktyg när de tänker. Han tar hjälp av Kahnemans System 1 och 2 för att förklara vad neurala nätverk kan och inte kan. Den enastående fysikern Brian Greene leder en ovanligt intressant diskussion om artificiell intelligens med Yann LeCun (Metas AI-chef), Sebastien Bubeck (Microsoft) och Tristan Harris (känd Facebook-kritiker från filmen The Social Dilemma).

Harris anklagar företagen för att lansera tekniska lösningar utan hänsyn till vilka risker de för med sig eller hur de kan missbrukas. Han hamnar i diskussion med Yann LeCun som argumenterar för öppna AI-lösningar. Jag håller på LeCun, men Harris är värd att lyssna på och ännu bättre är han när han tillsammans med Aza Raskin diskuterar ”The A.I. Dilemma” på Aspen-konferensen i somras. Även jag blir lite rädd när de ger exempel på allt som blir möjligt med AI.

Jag lyssnar på Yuval Harari och Mustafa Suleyman diskutera riskerna med artificiell intelligens med chefredaktören för the Economist och jag slås av hur närsynta de är alla tre. Harari verkar tycka att detta är den största utmaningen som mänskligheten ställts inför. Men vad tror han då om framtidens teknikutveckling? Suleyman tror inte att AI blir självständig men att det är viktigt att den inte kommer i orätta händer. Men hur ska vi förhindra det?

Chefen för Open AI, den redan legendariske Sam Altman, fick sparken för att han ville driva teknikutvecklingen för fort till kommersialisering. Andra i styrelsen var mer oroliga än Altman för riskerna med artificiell intelligens. Altman är tillbaka och ordningen är återställd, men vem hade mest rätt?

Teknikutvecklingen accelererar och vi apor hänger inte riktigt med. Vi hör om den senaste tekniken och blir oroliga. Den nya tekniken måste regleras eller stoppas, tänker vi, så att de gamla vanorna kan behållas. Och vi ser inte att den nya tekniken bara är början, att utvecklingen bara går allt snabbare. Även om vi försöker kan vi inte föreställa oss den teknik som är vanlig om 50 år. Vem hade kunnat föreställa sig internet för 50 år sedan, vem hade kunnat föreställa sig Amazon, Facebook, den smarta telefonen då? Vem kan idag föreställa sig livet i metaversum? Många försöker inte ens.

Några försökte stoppa atombomben och kärnkraften. Nu är det många som vill stoppa utvecklingen av artificiell intelligens. Man tror att man kan stoppa ån genom att stämma i bäcken. Om man inte vill stoppa teknikens utveckling vill man begränsa dess spridning. Man inser inte att tekniken snabbt kommer att bli så billig och lättanvänd att vem som helst får tillgång till den. Det gäller all teknik, men i synnerhet digital teknik, artificiell intelligens, drönare och genteknik.

Nej, AI förändrar inte allt, även om de stora språkmodellerna har ställt till med ett himla rabalder. Inte ens internet har förändrat allt även om nätet nuförtiden finns med i allt vi gör. AI kommer också att finnas med i allt och kommer själv att kunna göra det mesta av det vi gör idag, men det betyder bara att vi får mer att göra, inte mindre. Vi måste lära oss att använda AI. Många måste lära sig Microsoft Copilot och det lär inte bli roligt. Och vem ska läsa alla dokument som Copilot producerar? Vem ska titta på alla presentationer? Det enda man kan vara riktigt säker på är att AI kommer att göra arbetslivet ännu mer komplicerat än det redan är. Så småningom kommer AI kanske att underlätta vår vardag, men då har vi hittat på så mycket ny teknik att vi får fullt upp ändå. För det är ändå det viktigaste AI kan lära oss: När vi minst anar det tar teknikutvecklingen ett språng och ger oss något helt nytt att tänka på, förhålla oss till och lära oss. Är det inte fantastiskt?

Bo Dahlbom