Men vem är Lenin?

Computer Sweden, maj 1999

Det pågår en samhällsrevolution. IT-revolutionen. Och revolutionen har bara börjat. Samhället förändras i grunden. Men hur kommer det att gå till? Och var kommer det att sluta? Låt oss lära av historien.

Revolutioner kan vara rätt stillsamma. Den industriella revolutionen i Sverige börjar på 1860-talet och är inte över förrän 100 år senare när vi bygger fabriker för boende åt 1 miljon svenskar. Rinkeby, Rosengård. (Vad skall vi bygga den här gången?)

När det börjar är 83% av svenskarna bönder. Nu är bönderna borta. Utvandringen till Amerika när 1,5 miljoner bönder lämnar Sverige är dramatisk, men annars försvinner bönderna genom naturlig avgång. Barnen flyttar in till stan. (Vart skall vi flytta nu?)

Annat är det i länder som Ryssland och Kina. Lenin orkar inte vänta. Han organiserar partiet och gör statskupp. Tar makten och genomför en industriell revolution med mer effektiva medel. Trotskij hjälper till med sin röda armé som rensar ut borgerliga element. Och Stalin ser till att 40 miljoner bönder som står i vägen får en onaturlig avgång.

I Kina driver Mao 600 miljoner människor till svältgränsen i sin iver att rationalisera jordbruket. Det stora språnget blir ett språng utför. Inte har det gått mycket bättre i Korea eller Kuba.

Historien förskräcker. Ändå är vi rätt många som tycker att Sverige rör sig för långsamt.

Med IT skapas nya möjligheter till företagande i stor skala, och i Sverige där dryga 50% av oss har PC, Internet och mobiltelefon, borde vi stå längst fram på varje ny våg. I stället halkar vi bara längre och längre efter USA, till och med på mobiltelefoniområdet. Den framvältrande mäktiga PDA-vågen kan vi nu se försvinna framför oss.

Med IT flyttar fokus i samhället från fabrik till marknad, från produktion till affär. Ändå fortsätter konsulter och företagare att diskutera projektledning, processer, kvalitet. Men affärer är situationer med dimensioner snarare än processer. Medan projekten organiseras och kvaliteten höjs, förlorar man affären.

Med IT är det möjligt att skapa ett samhälle där arbete och utbildning blandas hela livet igenom. I stället verkar det som om IT mest används till att flytta skolan med lärare och klassrum ut på nätet.

Så det är inte konstigt att en del av oss blir otåliga. Kanske behövs det en statskupp trots allt. Och Jonas Birgersson med sin intellektuella framtoning blir väl en utmärkt Trotskij. Johan Staël von Holstein verkar ha mer än namnet gemensamt med Stalin. Men vem är Lenin?

Bo Dahlbom adb.gu.se
professor i informatik vid Handelshögskolan i Göteborg
forskningschef vid Viktoriainstitutet