Handbok för nygifta

Att älska varandra i lust är lätt, men hur förbereder man sig för nöden, för sådana dagar som Dylan sjunger om i låten ”Lonesome Day Blues”? Jag tänkte peka på 5 metoder man kan använda.

1 Tiden
Landet sparar i högkonjunktur för att ha i lågkonjunktur. Tänk om man kunde göra så med lyckan. Ta med sig lyckan hela livet. Inte förlora de lyckliga dagarna i det förflutna utan bära med dem som en tillgång, låta dem verka hela livet. Man behöver bara tänka lite annorlunda om tiden. Inte se händelser som något som kommer och går utan som finns där hela livet. Det kräver lite övning, men är inte så svårt egentligen. Det gäller att lära sig att leva hela livet hela tiden.

2 De andra
Genom att skaffa sig lite perspektiv på det egna livet, genom att se hur andra har det, inser ni såklart att nöden när den dyker upp ändå är marginell i all den lust ni har i era liv. Vi har det ju så himla bra, vi som haft turen att födas i den här tiden i den här delen av världen, och med sådana föräldrar! Genom att se andras nöd får livet lite mera djup. Kanske kan man till och med börja tänka lite mer på de andra, inte bara på sig själv.

3 Integritet
Att få syn på andra innebär att man få syn på sig själv och frågan vem man är. Men den frågan är fel ställd. Frågan är vem man vill vara. Förr eller senare i livet måste man bestämma sig för vem man vill vara. Vilka kärnvärden ska man ha? Hur vill man bli beskriven i sin dödsruna? Bara genom att veta vem man är, kan man skaffa sig en tydlig uppfattning om vad som är viktigt och vad som är bagateller. Då kan man fokusera det som är viktigt och inte bry sig om bagatellerna. Detta är extra viktigt i ett äktenskap. Låt det inte handla om bagateller.

4 Projekt
Livet är en fantastisk gåva. När man föds är det som om någon säger: Här får du ett liv. Det är ditt. Du kan göra vad du vill med det. Men det är bara ett. Efteråt kan man fråga: Vad gjorde du med det? Vad gjorde du med ditt liv? Frågan om vem du vill vara är frågan vad du vill göra med ditt liv. Vilka projekt vill du driva? Vad vill du ägna ditt enda liv åt? Vad kan vara så viktigt? Kristoffer Columbus valde att upptäcka Amerika. Vilket är ditt projekt?

5 Barnen
Just nu har ni ju båda tillsammans valt äktenskapet som projekt. Och det är ett fantastiskt projekt som kan innebära så mycket. Man får pröva på att dela livet med en annan människa och det är klart att det handlar om lust, men det handlar också om lärande. Att lära känna en annan människa och därigenom sig själv. Slarva inte bort det på bagateller. Men äktenskapet är såklart också ett projekt för barnen. Det handlar om att kunna sätta barnen före sig själv. Det är stort och en stor förändring om man verkligen vågar säga ja till den.

Alltså
Om man lär sig tänka rätt om tiden, att leva hela livet hela tiden, om man inser hur fantastiskt bra man har det, om man tar reda på vem man vill vara, väljer projekt därefter och sätter barnen före sig själv, då kommer det att bli mest bara lust hela livet igenom. Men om det ändå skulle komma dagar av ledsnad och nedstämdhet, om nöden tränger sig på, om det ändå kommer sådana dagar så kan man ju alltid lyssna på Bob Dylan.

Bo Dahlbom