Godnatt Europa

Hur ska det gå för Europa i en värld som domineras av digitala plattformar, av globala, digitala företag? I USA finns Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft, Tesla och många, många fler. I Kina finns Baidu, Alibaba, Tencent, JD.com och många fler. Europa kan glädjas åt Spotify, men handen på hjärtat vår svenska stolthet är bara en dvärg bland jättar. Snart blir den uppäten.

De digitala plattformarna blir allt viktigare i våra samhällen, i vardagsliv, näringsliv och offentlig sektor. Plattformarna ger oss information, är vår tids handelsplatser och mötesplatser, statistiska centralbyråer, förmedlare av tjänster och nyheter. De håller på att bli nav i städernas transporter, i utbildning, hälsovård och myndighetsutövning.

Plattformarna är 2000-talets arbetsplatser, lekplatser och minneslundar. Där samlar vi arkiv, kulturarv, stamtavlor, film- och fotosamlingar. Plattformarna följer oss från koncipiering till evigheten, dokumenterar, stödjer, roar, oroar och utgör grunden för vår tillvaro. Jag googlar, alltså finns jag.

I Europa bygger vi inga egna plattformar (Spotify är undantaget), utan förlitar oss på de amerikanska jättarna. Vi använder Apples telefoner, googlar, umgås på Facebook, tittar på Netflix, handlar på Amazon, arbetar med Microsoft och semestrar med Airbnb.

Hur ska det gå för Europa när hela vårt samhälle, dess infrastruktur såväl som alla sektorer är helt och hållet tillverkade i USA? Hur ska det gå för vårt näringsliv när vi inte längre deltar i teknikutvecklingen? Vad händer med universiteten, ungdomarnas framtidstro?

EU-kommissionen har börjat reglera de digitala jättarnas framfart och där ligger vi före USA. Men vad hjälper det att vi blir bäst på reglering om vi inte har någon roll i utvecklingen av tekniken.

När krubban är tom bits hästarna och kanske är det vad vi ser ske i dagens Europa. Vi återupprepar 1900-talets elände i ett Europa i sönderfall. Då stormade USA fram och tog över initiativet i världen. På 2000-talet riskerar vi en kraftmätning mellan USA och Kina med Europa på läktaren.

Godnatt Europa, men först Glad Påsk!

Bo Dahlbom