Är Du tillgänglig gamle vän?

Corporate Computing, 28/5 1997

Kommer du ihåg 70-talet, när vi vi gjorde körningar en gång i månaden? Glömde man något fick man vänta till nästa månad. Fabrikernas samhälle är ett sådant batch-samhälle. Varor kommer i klump och man lär sig vänta och stå i kö. När ölen just tagit slut finns aldrig någon servitris.

Framtidens samhälle är ett on-line samhälle. Det är som att ha ett sugrör i mungipan. När du vill ha mer öl, är det bara att suga, och ölen kommer — just-in-time. Sugröret är IT, en telefon som gör servitrisen ständigt tillgänglig, även om hon gått ut på gården för att röka.

—Ja, du, jag har väl sådär fyra cm kvar och jag undrar om jag inte skall ha en till, i alla fall. Du kan väl vara beredd.

I batch-samhället lär vi oss vänta. —Fröken, kan vi inte ha tyska nu? Tyska? Det är ju onsdagar klockan 11. Idag är det ju bara måndag. I on-line samhället vill vi ha allt genast. Tyska-lärarna finns på nätet — alltid tillgängliga.

Framtidens samhälle kommer att domineras av tjänster, och tjänsterna kommer att finnas on-line. Du behöver aldrig vänta. Även varor kommer just-in-time, genom att du har ständig kontakt med leverantörer, som förutsäger dina behov.

På badstranden får du det ena erbjudandet efter det andra: —Anyone for tyska? Är det någon som har ont i foten? Är det någon som vill klippa sig eller få sina tänder undersökta? Du behöver inte uppsöka en fabrik för dessa tjänster. De söker upp dig och oftast med hjälp av IT. Du behöver inte ansöka, ta nummerlapp eller ställa dig i kön.

I fabrikernas samhälle måste du komma i tid. Men nu låter det allt oftare så här: —Hallå, ja, vi skulle träffas nu kl 10…de andra har kommit…ja, jag var tvungen att åka till Mjölby, men jag är med över nätet… Med IT behöver du inte längre komma i tid, eller komma alls, det räcker att du är tillgänglig.

Fabrikerna kräver punktlighet, och det är en svår konst att lära. Du kanske inte tycker det är så märkligt, men så har också skolan ägnat tolv år åt att öva dig i punktlighet. Men det som var viktigast i fabrikerna, är snart helt ointressant. Det är inte punktlig du skall vara, utan tillgänglig. Dygnet runt, året runt.

Med tillgängligheten försvinner köerna, väntetiderna. Och tempot kan öka. Om du blev stressad av att försöka komma i tid, så är det ingenting mot hur du kommer att uppleva din egen och alltings ständiga tillgänglighet.

Under tiden gör vi vårt bästa för att utveckla allt bättre teknik för tillgänglighet, för tjänsteutövning — allt bättre informationsteknologi.

Bo Dahlbom adb.gu.se
professor i informatik vid Handelshögskolan i Göteborg