Nu är det kroppens tur

Telia Mobile Magasinet, februari 2001

För 10 år sedan fanns det folk som trodde att vi med IT var på väg ut i cyberspace. Och om vi tänker på all den tid vi varje dag tittar på en skärm, så hade de kanske inte så fel. Ändå är vi inte alls på väg att lämna kroppen bakom oss i någon japansk garderob och leva ett mer andligt liv i virtuella världar.

Tvärtom! Kroppen blir bara viktigare när vi med mobilt Internet går ut i ett arbetsliv och samhällsliv som domineras av möten, verkliga möten. I ett kommersiellt och konsumtionsinriktat samhälle blir kroppen allt viktigare och trevlig att titta på måste den också vara.

Den ekonomiska utvecklingen gör samhället mer lekfullt och det är den tidiga tonåringens pubertetslekar som verkar dominera. I stället för intellektuella samtal om litteratur, konst och politik, kastar vi oss ut bland kropparna på det gungande MTV-golvet.

I bondesamhället fanns inga barn. Där fanns stora och små vuxna. De små hade mindre högafflar men de deltog i arbetet. I IT-samhället finns i gengäld inga vuxna. Där finns små och stora tonåringar. De stora har större golfklubbor men de deltar alla i leken.

När vi var apor ägnade vi mycket tid och intresse åt kroppen. Men arbete, kultur och civilisation gjorde oss mer andliga. Nu blir vi apor igen och den trenden har bara börjat.

Hur mycket tid lägger du på din kropp? Du äter, dricker, sminkar dig, borstar tänderna, speglar dig, solar, tränar, drogar dig, klipper håret, byter kläder. Om du har tur är det någon som tycker om att pilla på din kropp. Hittills har vi mest kunnat ägna oss åt kroppens utsida, även om läkarna ibland rotar i oss med både kniv och piller. Men det ändras nu.

Den tekniska utvecklingen på kroppmarknaden har bara börjat. Kirurgi, medicin, kosmetika och träningsmaskiner – nu konvergerar de i den nya biotekniken. Genteknik, molekylärbiologi, nanoteknik, en snabbt ökande kunskap om kroppens funktioner gör det möjligt att manipulera alltmer med vår hälsa, vårt kroppsliga välbefinnande, vårt utseende, vår muskelmassa.

Du vaknar av morgonens nyhetssammanfattning, en genomgång av dagens agenda och under natten inkomna meddelanden. Din väckare läser av din hjärnaktivitet och väcker dig när du sover som lättast. Du behöver aldrig vakna mitt i en dröm.

Under toalettbesöket får du en hälsokontroll. Äggvitehalten i urinen mäts, blodtryck och blodvärden kontrolleras, tandborsten kollar karies. Du vägs och mäts och toalettbesöket ger information för att utforma din frukost.

Kroppens medfödda kontrollsystem har byggts ut med fler funktioner som med interaktiv talteknik besvarar dina frågor om blodtryck, vitaminbrist, immunförsvar, etc. Det kommer säkert att dröja innan du kan få direkt access till ditt känsloliv, men en online bild av dina inre organ borde inte vara svårt att ge dig.

Den nya ekonomins uppgång och fall gick fort. Från IT-kuvös till IT-konkurs på mindre än ett år. IT-festen är över nu, men det var roligt så länge det varade. Kanske blir det ny fest med mobila tjänster, men då måste vi nog anstränga oss lite mer. Om inte så kan vi se fram mot biorevolutionen.

Om 10 år är det fest igen, med ett storartat enteprenörsskap, mängder av dotbio-företag. Många av dem är hälsoinriktade och vill förlänga våra liv, men de allra flesta vill göra oss vackrare. De utvecklar levande kosmetika och ger oss fylliga läppar och håret tillbaka. De gör oss mer lika aporna.

Bo Dahlbom
chef för Svenska IT-institutet
www.siti.se