Ja, jag vill leva jag vill dö på nätet

Hallå Eniro, december 2008.

Epost, webbsidor, e-handel, Google, YouTube, Facebook – 13 år med Internet har förvandlat vår vardag. Vad kan vi förvänta av framtiden? En sak kan vi vara säkra på – det kommer att hända mycket.

Dagens webb är nybyggarland. Mängder av tjänster och applikationer, men utan sammanhang. När webben växer, blir den också bättre organiserad. I framtidens webbgallerior kan du göra all din shopping på ett och samma ställe, i den ordning du vill, och med allt bättre överblick.

Idag har varje större webbplats en översiktskarta, men var är kartan över hela webben, webbkartan? Dagens webbläsare är bara ett fönster till webben. Framtidens webbläsare kommer att vara din personliga portal till webben, din plats på nätet.

Äntligen får du ett minne för allt du gör, med kvitton, köplatser, vaccinationer, pensioner, möten, foton, filmer, musik, resor och arbetsuppgifter. Du får en sida som är din sida, där du har allt du behöver för att överblicka såväl nätet som ditt eget liv.

För äldre är webben dokument och tjänster, men för ungdomarna är den musik, filmer, teve, och framför allt en telefon. Med video och allt större bandbredd ökar möjligheterna till online interaktion: kompissnack, grupparbeten, torgmöten, ståuppare som slänger käft med publiken.

Nu ansluter vi mätare, kameror och maskiner till Internet och flyttar ut verkligheten på nätet. Vi övervakar våra barn och egendomar, styr maskiner, och tittar in i verkliga butiker, provar kläder, och minglar.

Med levande musik, dokusåpor, vänner online, arbete, umgänge och världshändelser på stora skärmar med fantastiskt ljud, ger nätet oss upplevelser som vardagen inte kan. Vi lever våra liv på nätet, genom nätet. Där finns vi hela tiden, där pågår en ständig samvaro under dygnets alla timmar.

Och när vi lever på nätet, vill vi också dö på nätet. Där vill vi bli ihågkomna, med minnesplatser för barn och barnbarn att besöka, hemsidor som vårdas och utvecklas med blommor och kommentarer. Ja, på nätet får vi alla evigt liv.

Bo Dahlbom
IT-universitetet i Göteborg
dahlbom@sust.se