Elon Musk

Tänk om du hade ett barn som en dag kom till dig och sa:

“När jag blir stor ska jag ägna mitt liv åt att hjälpa mänskligheten. Viktigast av allt är nog att göra något åt den globala uppvärmningen och då behöver man ersätta fossildrivna fordon med elektriska och därför vill jag starta ett företag som utvecklar framtidens elbil. Men elektriciteten till bilarna får såklart inte komma från kolkraftverk så därför vill jag starta ett företag som driver på användningen och utvecklingen av solcellsteknik. Tillsammans med de nya sorters batterier som mitt bilföretag utvecklar kommer jag att kunna lägga grunden för framtidens solcellsbaserade energisystem. Om jag lyckas med detta kommer det omedelbara hotet mot planeten att undanröjas, men det kommer naturligtvis att dyka upp nya hot. Vi behöver därför förbereda oss på att lämna planeten jorden genom att utveckla människan till att bli en multiplanetär art. För att bidra till den utvecklingen vill jag starta ett företag som bygger rymdskepp som gör att vi kan upprätta reguljära transporter till Mars så att vi kan bygga kolonier där. Jag tänker mig att i ett första steg skulle kanske 1 miljon människor flytta till Mars.”

Hur skulle du reagera om ditt barn sade något sådant till dig? Skulle du förnumstigt tänka: Ja, ja, när man är ung vill man förändra världen, men sen växer man upp och det går över. Eller skulle du bli lycklig över att ha fått ett sådant barn och utropa: Fantastiskt, får jag vara med och hjälpa till? Jag vill arbeta i dina i företag!

Barnet växte upp och blev till vår tids mest spännande person. Nu kan man läsa om honom i boken Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future (2015) av Ashlee Vance. Musk påminner på många sätt om Steve Jobs, men om Jobs ägnade sig åt att revolutionera den tecknade filmen med Pixar och de mobila tjänsterna med iPoden, iPhonen och iPaden, så vill Musk rädda mänskligheten.

Vance skriver spännande om hur Musk växte upp i Sydafrika och hade en rätt eländig barndom med skilsmässa och mobbing i skolan. Pappan var kall och otillgänglig, men som engagerad ingenjör överförde han ändå sitt intresse till sonen. Elon var begåvad, byggde raketer, läste allt han kom över, och lärde sig tidigt programmera. När han slutade gymnasiet reste han ensam till släktingar i Kanada.

Efter universitetsstudier drog han till Silicon Valley. Det var 1995 och IT-febern hade börjat. Elon valde mellan forskarstudier vid Stanford och att starta ett företag. Tillsammans med lillebror Kimbal startade han Zip2, ett webbföretag. De slet hårt, bodde på kontoret och hade bara en dator: “På dagen var datorn webbserver, på natten programmerade vi. Varje natt.” Tre år senare sålde bröderna företaget och fick tillsammans ca 40 miljoner dollar.

De använde pengarna till att starta företaget X.com som skulle bli en bank på nätet. X.com gick samman med PayPal som år 2002, mot Elons vilja, såldes till EBay. Ur den affären fick han ca 250 miljoner dollar som han sedan använde för att bygga sitt imperium. Det började med SpaceX som utvecklar och bygger raketer och rymdkapslar, sedan Tesla med elbilar och batterier, och så SolarCity för utveckling och leasing av solpaneler.

Tesla S har blivit en storsäljare i Norge med hittills ca 10 000 bilar sålda. Modell S är en fantastisk bil, men den är dyr. Idag kostar den ca 800 000 kronor. Nästa år, 2016, kommer en SUV, modell X, och året därpå en betydligt billigare bil (ca 350 000 kr), modell 3, med vilken Musk räknar med att dominera bilmarknaden. SolarCity är USA:s största leverantör av solceller och SpaceX är utan tvekan det mest innovativa raketföretaget.

Som Vance berättar historien om Musk framträder en mycket begåvad, hyperaktiv, fokuserad entreprenör med enorm arbetskapacitet, stort mod och djärva drömmar. Den bilden kompletteras väl av alla framträdanden som sprids på nätet. Starkast intryck gör kanske bolagsstämmorna i Tesla där Musk möter entusiastiska aktieägare och Teslaägare som tackar honom för allt han gör för mänskligheten!

Steve Jobs revolutionerade mobiltelefonin med sin iPhone som förvandlade en vardagsteknik till en livsstilsprodukt. Elon Musk har gjort detsamma med bilen. Att sätta sig i en Tesla är som att sätta sig i en iPhone. Äntligen en intelligent bil! En hållbar, energieffektiv, superbekväm lyxartikel gjord för framtidens resande – en iPhone på vägen.

Sagan om Musk är fantastisk och den blir inte mindre imponerande för att den pågår just nu. I början av veckan (2015-12-21) skickade SpaceX upp en av sina Falcon 9 raketer med en last av 11 satelliter vilka levererades i bana runt jorden samtidigt som det första raketsteget återvände till jorden och landade för att sedan kunna återanvändas. Som Musk säger, om rymdfärder ska bli vardagsverksamhet måste de bli mycket billigare.

Vad hade du själv för drömmar som barn? Drömde du om en karriär som fotbollsspelare eller popsångare, om att bli stor författare eller bara kändis i största allmänhet? Eller drömde du om att komma in på en utbildning, få ett bra jobb, träffa nån och bilda familj?

Hur futtiga verkar inte dessa drömmar när vi jämför dem med Elon Musks? Vad kommer våra framtidsdrömmar ifrån? Var får våra barn sina drömmar? Idoltävlingar, musikindustrin, dataspel, idrottens stjärnor, bloggare och virala klipp, barn- och ungdomsböcker, skolans krav och leda, allt vävs samman till en barnmeny i tidsandan, förmedlas och kommenteras av media och de få vuxna som barn idag möter.

Medan jag funderar på detta hör jag i bakgrunden P1 Dokumentär inleda ett av alla dessa program om någon småtjuv som har problem med återfall i sitt knarkande. Vi bryr oss om människor i utanförskap, ja, public service verkar tro att vi kan lära oss något av dem. Kanske vill man varna oss. Se hur det kan gå om du inte snällt håller dig på din samhällsplats.

Elon Musk är själv ett exempel på utanförskap, men han har däremot något att lära oss. Musk har inte ramlat ur samhället utan klättrat upp på det. I stället för att söka en plats i samhället vill han förändra det. Han är vår tids revolutionär, med vår tids verktyg. Han kastar inte bomber eller bildar revolutionära grupper. Han startar företag och utvecklar ny teknik. Han omfördelar inte makt och resurser utan skapar nya resurser. Han expanderar vår verklighet. Tänk om vi kunde få höra Musk i P1 Dokumentär. Tänk om vi kunde få lite mer av hans inställning i den svenska tidsandan.

Bo Dahlbom
aktivering.se