Region Värmlands chefskonferens 2020
Den 22 november 2020 var det chefskonferens i Region Värmland och jag bidrog med ett Zoom-inspelat föredrag om digitaliseringen på 20 minuter:
Den 22 november 2020 var det chefskonferens i Region Värmland och jag bidrog med ett Zoom-inspelat föredrag om digitaliseringen på 20 minuter:
Den 22 november 2020 var det chefskonferens i Region Värmland och jag bidrog med ett Zoom-inspelat föredrag om digitaliseringen på 20 minuter som du kan se och höra här: I efterhand fick jag frågor från deltagarna som jag snabbt försökte …
2020-09-30 var jag i Göteborg och föreläste i en studio på de webbsända Socialchefsdagarna 2020. Moderator var Patrick Gruczkun och tekniken fungerade utmärkt. Föredraget finns nu på Vimeo. Mycket nöje!
Vad kan vi lära oss om företagande av de digitala jätteföretagen, av Amazon och Google, av Spotify och Facebook? På 1900-talet lärde vi oss av bilindustrin, av Ford och Toyota. På 2000-talet tar vi i stället intryck av de digitala …
1900-talets diskussion om arbetslivets organisering ställde två idéer mot varandra: det löpande bandet och de självstyrande grupperna. Å ena sidan standardisering, arbetsdelning, byråkrati, processer och kvalitet. Å andra sidan flexibilitet, kunskapsdelning, autonoma team och lärande. Tydligast var motsättningen i bilindustrin …
Det är sommar och jag roar mig med att läsa Charles Darwins mästerverk The Origin of Species (1859). Det var länge sen sist. Det är påfallande hur enkelt boken är upplagd. Darwin vill med mängder av fakta övertyga oss om …
Övervakning är en väsentlig funktion i all digitalisering. Genom övervakning kan tjänster skräddarsys för att verkligen passa. Därför är det olyckligt att rädslan för övervakning blivit så utbredd, särskilt i Europa. Det innebär att digitaliseringen här möter motstånd även på …
Vi människor skiljer oss från de andra stora aporna genom den rika kultur vi har. Kulturen innehåller en mängd föreställningar om vilka vi är, vårt ursprung, vår historia, vår tillhörighet, religiösa föreställningar, myter, ideologier, värderingar och vanor. Bland vanorna finns …
Titeln Permanent Record (2019) på Edward Snowdens självbiografi kunde inte vara bättre. Den sammanfattar så väl en aspekt av övervakningssamhället. De insamlade uppgifterna lagras för evigt. Du blir aldrig fri ditt förflutna. Övervakningen är också fullständig. Allt du gör observeras, …
Näringsliv, arbete, samhälle, umgänge, fritid och framtidsdrömmar får sin form av den teknik vi använder och förändras med tekniken. Tekniken har blivit en del av oss och den utvecklas allt snabbare. Just därför är det märkligt att vi så lite …
Boken Against the Grain (2017) av James C. Scott har fått mycket beröm och jag förstår inte riktigt varför. Det är en rolig bok att läsa, även om mycket sägs många gånger, men så fantastisk är den inte. När man …
Om du har svårt att sova ska du nog akta dig för sömnforskaren Matthew Walkers bestseller Why we sleep (2017), på svenska Sömngåtan (2019). Visserligen får du några tips för en hälsosam sömn, men de känner du säkert igen: regelbundna …
Corona förvandlade på bara några veckor arbetslivet. Många började arbeta hemifrån, högskolor och gymnasier började bedriva utbildning på distans, premiärminister Johnson styrde landet från sin sjukbädd, hemleveranser och take away började ersätta butiksbesök och utekvällar, konferenser och möten började trevande …
Tänk dig att du vaknar upp på en främmande plats. Du känner inte igen dig och går för att undersöka dina omgivningar. Var har du hamnat? Och hur hamnade du här? Vad är det som har hänt? Är det en …
När samhällen förändras med ny teknik går utvecklingen nästan alltid i otakt. Digitaliseringen har inneburit ett stort lyft i vardagslivet, med mobila tjänster, strömningstjänster och sociala medier. Samtidigt har digitaliseringen i offentlig sektor, i skola, vård och omsorg, stannat av …
With a background in philosophy, in the late 1980s, I entered the discipline called Information Systems (IS). I was motivated by my interest in technology and social change. I had come to understand that technology is the most powerful source …
Ingen kan mäta sig med Kevin Kelly när det gäller att beskriva den digitala revolutionen. Jag har tidigare skrivit om hans böcker What Technology Wants och The Inevitable. Men det är tjocka böcker och inte lätta att hinna läsa nuförtiden. …
Jag läser en lång, mycket läsvärd artikel i det nya numret av The New York Review of Books, no. 3, 2020, av Columbia-professorn Nicholas Lehmann, ”Can Journalism Be Saved?” Med utgångspunkt i 14 böcker diskuterar han den professionella journalistikens framtid. …
Jag lyssnar på Yuval Harari när han i Davos den 24 januari 2020 uttalar sig om detta århundrades stora utmaningar. Kärnvapen, klimathot och digitalisering är det vi mest behöver oroa oss för. Sedan diskuterar han digitaliseringen eftersom det är den …
I mars 2016 vann AI-programvaran AlphaGo en överlägsen seger (4-1) över Lee Sedol, en av världens främsta Go-spelare. Inte många reagerade här i Väst, men 200 miljoner kineser följde tävlingen live på teve. Året därpå proklamerade Kinas ledning att landet …
Trots global uppvärmning och klimathot har jag en ljus framtidssyn. Digitaliseringen ger oss ett överflöd av resurseffektiva tjänster, ökat välstånd, och ett mänskligare samhälle. Men på en punkt är jag orolig för framtiden. De globala digitala plattformsföretagen finns i USA …
Jared Diamond är en fantastisk berättare. Jag har läst alla hans böcker med stor behållning och jag tröttnar inte på att lyssna på honom. Nu läser jag hans senaste bok, Upheaval (2019), och det är kanske inte hans bästa bok, …
”My name is Greta Thunberg. I am 16 years old. I come from Sweden. And I want you to panic.” (2019-04-16) Under de senaste 200 åren har människor genom utsläpp av växthusgaser i atmosfären fått jordens medeltemperatur att stiga med …