Christopher Clark (2012) The Sleepwalkers Det finns många skildringar av hur Europa, efter decennier av ökad handel och globalisering, år 1914 hamnade i första världskriget utan att egentligen vilja det. En av de bättre är en bok av historikern Christopher …

Sömngångare Läs mer »

Darren Acemoglu & Simon Johnson (2023) Power and Progress. Teknikoptimismen är stark i Silicon Valley. Peter Diamandis bloggar oförtrutet vidare om att överflödets tid snart är här. Marc Andreesen skriver nietzscheanska manifest om att tekniken och marknaden ger oss en fantastisk framtid. Men annars …

Teknikoptimism Läs mer »

Donald Hoffman (2019) The Case Against Reality. John Locke, George Berkeley och David Hume var de tre stora brittiska empiristerna. Biskop Berkeley var idealist och känd för sitt motto ”esse est percipi”, att vara är att varseblivas. Det enda som …

Alla har fel Läs mer »

David Chalmers (2022) Reality+  Jag läser en mycket trevlig och populärt skriven filosofibok av David Chalmers, Reality+ (2022). Chalmers är känd för sina bidrag till medvetandefilosofin och särskilt sin diskussion av vad han kallar ”the hard problem”. Här diskuterar han den …

Teknofilosofi Läs mer »

Pedro Domingos (2015) The Master Algorithm YouTube gör det möjligt att följa uppståndelsen kring generativ AI på ett sätt som vore otänkbart för bara 20 år sedan. Där finns mängder av spännande föredrag, intervjuer och debatter med AI-forskare som diskuterar …

Maskininlärning Läs mer »

Darrell Bricker och John Ibbitson (2019) Empty Planet I The Economist kunde man den 6 juni 2023 läsa att världens födelsetal som år 2000 var 2,7 nu har sjunkit till 2,3. När födelsetalet blir mindre än 2,1 kommer befolkningen i …

En tom planet Läs mer »

Adam Kirsch (2023) The Revolt Against Humanity Jag läser en mycket liten, välskriven och fantasieggande bok av Adam Kirsch, amerikansk poet och kritiker. Boken heter The Revolt Against Humanity (2023) och handlar om två rörelser i tiden, antihumanismen och transhumanismen, som …

Slutet är nära? Läs mer »

Global uppvärmning, flyktingströmmar och massutrotning, kriget i Ukraina, demokratier i kris och diktaturer på frammarsch, pandemier och svältkatastrofer, konflikt mellan USA och Kina, superintelligens och falska nyheter, robotar som tar jobben och mördarrobotar, Donald Trumps återkomst, energikris, höga matpriser, inflation, …

Var det bättre förr? Läs mer »

Jonathan Haidt (2006) The Happiness Hypothesis En av de mest namnkunniga av dagens socialpsykologer, Jonathan Haidt, har bedrivit spännande studier av moralföreställningar och deras psykologiska bakgrund. Han har med sina teorier också försökt överbrygga den polarisering mellan konservativa och liberaler …

Ett lyckligt liv Läs mer »

Alla verkar ha blivit överraskade av de skenande elpriserna. Regeringen skyller på de nedlagda kärnkraftverken, experter på eftersatta investeringar i elnätet och alltför komplexa tillståndsprocesser för vindkraft. Vänstern skyller på marknaden och alla skyller på Putin. Det verkar som om …

Komplexitet Läs mer »

Arbetsgivarorganisationen Sobona har en podd och här medverkar jag tillsammans med Johan Lager och Ann-Helen Westerberg, i ett samtal om innovation. Programledare: Josef Ekerå, Sobona. Podden publicerades 11 januari 2023.